Paradoxuri

17 sept.

images

Aveam de ceva timp o întrebare în minte, la care nu îi puteam găsi un răspuns, compusă din două zicale contrastante, formând un paradox : Dacă „extremele se atrag” de ce „cine se aseamănă se adună”? Nu am găsit rezolvarea, dar mi-a venit ideea de a crea o listă de întrebări, citate sau probleme paradoxale pe care o să vi le prezint și vouă:

 1. Singura constantă este schimbarea. 
 2. Singurul lucru sigur este că nimic nu e sigur. 
 3. Cu cât ești mai conectat/ă, cu atât ești mai izolat/ă! 
 4. Cu cât inveti mai mult, cu atât iti dai seama că știi prea puțin. 
 5. Cu cât te temi mai mult de moarte, cu atât mai puțin te vei bucura de viață  
 6. Tăcerea prelungită sunムa alarmă. de Josip Sirovec 
 7. Iubesc s㠃urăsc. de Vlad Hereș 
 8. Arta e o plăcere, plăcerea nu-i o artă. de Luigi Casian 
 9. AŽntr-un stat corupt, orice formă geometrică tinde să devină o piramidă. de Alex Dospian 
 10. Oricât de paradoxal ar putea părea, câteodată, din prea multムgrijムși dragoste, comitem greșeli ireparabile fată de cei pe care-i iubim. de Juliana Mallart
 11. Un om serios are puține idei. Un om cu multe idei nu e niciodată serios. de Paul Valery 
 12. Scopul vieții este a-ți dovedi că viața are un scop. de Cornel Stelian Popa 
 13. Omul este condamnat să fie liber. de Jean-Paul Sartre 
 14. In sufletele mici se ascunde ura cea mare. De Valeriu Butulescu 
 15. Incertitudinea este singură certitudine reală și să intelegi cum săƒtrăiesti cu nesigurantă este singură ta sigurantă. de John Allen Paulos 
 16. Suntem din ce in ce mai fideli infidelitătii. de Hasier Agirre 
 17. Un om călătorește în timp și își ucide bunicul înainte că acesta să o cunosca pe bunica lui și, prin urmare, înainte ca unul dintre părinți să se fi născut. Dacă părinții nu s-au născut, nici el nu s-a născut. Prin urmare, bărbatul nu ar fi putut călători în timp, iar bunicul este în viață, ceea ce presupune că bărbatul a fost conceput și poate, așadar, să călătorească în timp că să își ucidă bunicul. 
  Intr-un sat există un singur bărbier. Acesta îi bărbierește pe toți cei care nu se rad singuri și doar pe aceștia. intrebarea care declanșează paradoxul este: cine îl bărbierește pe bărbier? Indiferent de răspuns, avem probleme. Dacă bărbierul s-ar rade singur, intrăm în condradictie cu enunțul, potrivit căruia bărbierul îi bărbierește doar pe cei care nu o fac singuri și, deci, el nu poate să se bărbierească singur. Dacă nu s-a rade singur, din nou, intră în categoria clienților și ar trebui să se radă pe el însuși. 
 18. Paradoxul omnipotenței pornește de la următoarea întrebare: poate Dumnezeu crea un lucru atât de greu încât să nu îl poată ridica? Dacă poate crea ceva atât de greu, încât să nu îl poată ridica, înseamnă că nu este atotputernic. Dar, totodată, dacă nu poate crea ceva atât de greu încât să nu-l poată ridica, înseamnă, din nou, că nu este atotpuernic 
 19. Ce se întâmplă când o forță de neoprit întâlnește un obiect care nu poate fi mutat? Dacă forța ar fi de neoprit, atunci obiectul trebuie să poată fi mutat din loc. Dacă obiectul nu poate fi mutat din loc, atunci forța nu este de neoprit.
 20. Ahile se întrece cu o broascăƒtestoasă, dar ii lasă acesteia 10 metri avans. Ahile este de zece ori mai rapid. 
  Broasca câștigă cursa, fiind absolut tot timpul înainte, chiar dacă cu puțin. 
  Paradoxul este că intr-o cursă, alergăƒtorul mai rapid nu-l poate depă si niciodată pe cel mai lent, aflat in fața sa, deoarece el trebuie să ajungăƒintâi intr-un loc in care cel din fatăƒfusese deja, astfel că cel lent va fi mereu in fatăƒ. (Paradoxul lui Zenon)
 21.  Paradoxul informației găurii negre 
  In anii 1970, Stephen Hawking a demonstrat că găurile negre nu sunt in totalitate „negre” și emit foarte lent o radiație ce ar provoca evaporarea lor treptată până la dispariție. Dacă ar dispărea o gaurăƒneagră, atunci intreaga informație despre steaua al cărui colaps a dus la formarea găurii negre ar dispare odatăƒcu ea; acest concept contrazice principiul conform căreia informația nu poate fi distrusăƒ. 
 22. Oul sau găina este o dilemムa cauzalitătii, de obicei exprimată prin intrebarea: „Ce a fost mai intâi, oul sau găina?”. 
  In antichitate: Aristotel a fost derutat de ideea căƒar fi putut există o primă pasare sau un prim ou și a concluzionat că atât pasărea cât și oul au existat intotdeauna: “Dacă a fost un prim om el trebuie să fi fost născut fără tată și fără mamă – ceea ce este incompatibil cu natura. De aceea nu a putut fi niciun prim ou la inceput din care să fi ieșit păsări, sau ar trebui să fi fost o primă pasăre ca să facă primul ou; pentru că o pasăre iese din un ou.” 
  In modernitate: 
  Profesorul David Papineau de la King’s College din Londra crede că primul pui a ieșit dintr-un ou al unei specii diferite, probabil o specie de reptile.
 23. Catch-22: O situație în care o persoană are nevoie de ceva care poate fi avut doar prin lipsa nevoii de acel lucru. 
 24. “Este ziua opusurilor astazi” Prin urmare nu e ziua opusurilor, 
 25. Paradoxul lui Russell: Nu cumva un set al seturilor se conține pe el însuși? 
 26. Paradoxul lui Socratic: „Știu că nu știu nimic.” 
 27. Barca lui Theseus Se pare că tu poți înlocui orice component a bărcii, și să ai tot aceași barcă. Deci, dacă le înlocuiești pe toate, una pe rând, ar fi tot aceași barcă. Oricum, poți lua toate piesele originale și șă le ansamblezi sub forma unei bărci. Și aceasta este aceași barcă de la care ai pornit. 
 28. Paradoxul lui Hilbert despre marele hotel: Dacă un hotel cu infinit de multe camere este complet ocupat, tot poate accepta mai mulți oaspeți. 
 29. Lampa lui Thomson: Dacă apeși pe o lampă pornit și oprit infinit de des, este oprită sau pornită? 
 30.  Paradoxul lui Fredkin: Cu cât sunt mai asemănătoare două variante, cu atât mai mult timp îți ia să te decizi. 
 31.  Pradoxul frunzei de ceai: Când o cană cu ceai este agitate, frunzele se strâng în centru, chiar dacă forța centrifugă le împinge către margine. 
 32. Paradoxul lui Olbers: De ce cerul nopții este închis la culoare dacă în univers sunt o infinitate de stele care acoperă fiecare parte a sferei celeste? 
 33. Principiul incertitudinii: Așteptarea de a determina poziția strică momentul și viceversa. 
 34. Paradoxul ficțiunii : Cum pot oamenii să trăiască emoții puternice din lucruri pur ficționale? 
 35. Problem răului (Paradoxul lui Epicur): Existența răului pare a fi incompatibilă cu existent unui Dumnezeu omnipotent, omniscient și perfect moral. 
 36. Georg Wilhelm Friedrich Hegel:.invățam din istorie că nu învățam nimic, defapt, din ea. 

Surse:

http://ro.wikipedia.org/

http://www.yuppy.ro/

http://astrodeva.wordpress.com/2013/10/09/20-de-paradoxuri/

http://paradoxuri.citatepedia.ro/

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_paradoxes

Dacă știți și alte paradoxuri interesante, aștept să le scrieți într-un comentariu!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: