Roots Revival România-COLORS OF MARIA (Tănase)

18 sept.

maria tanase2

Se spune că America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franța pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase. Chiar și în present românii ascultă cu drag muzica ei. Cântecele au fost îndrăgite de scriitori precum Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Ion Pillat.

Cântăreața s-a născut la data de 25 septembrie 1913 într-o suburbie a Bucureștiului. Este una dintre legendele cântecului popular și tradițional român. Ea a participat la concursul Miss România, când avea doar 15 ani. Nu după mult timp a decis să trăiască pe cont propriu, mutându-se de acasă și muncind într-un birt, loc unde cânta ocazional. În scurt timp e descoperită de Sandu Eliad care o introduce în diverse cercuri culturale.

Primul concert susținut de artistă a fost în anul 1921, pe scena Căminului Cultural Cărămidarii de Jos din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11 Tăbăcari.
Începutul carierei artistice propriu-zise a coincis cu debutul radiofonic din 20 februarie 1938, când a prezentat un program de piese folclorice, printre care: “Cine iubește și lasa”, “Geaba mă mai duc acasa”, “Marie și Marioara”, “Cind o fi la moartea mea”.

Iată câteva dintre cele mai populare cântece ale artistei: “Aseara ți-am luat basma”,” Bun e vinul ghiurghiuliu”,” Ciuleandra”, “Marioara de la Gorj”, ”Nunta tiganeasca”, “Trenule, mașină mica”,” Valeleu”.

La 22 iunie 1963, Maria Tănase moare în urma cancerulului de plămân de care a suferit. În testamentul lăsat, cerea ca după moartea ei să fie săpată o fântână la care românii însetați să se oprească să bea apă și să-și amintească de ea. Din păcate, dorința ei nu a fost îndeplinită dintr-un motiv demn de rușine: lipsa de fonduri.

Poate vi se pare curios de ce încep un articol prezentând biografia artistei și de aceea o să vă explic mai jos.

Roots-Revival-Romania-ndash-Colors-of-Maria---Turneu-national-in-10-orase
Roots Revival România-COLORS OF MARIA este un turneu în care se unesc artiști din 7 tăƒri (Iran, Turcia, Franța, Armenia, Bulgaria, Spania și România) și se strâng pe o scenムîntr-un act de improvizație muzicalăƒ. Astfel, poți fi parte a unui melanj unic de culturi diferite. In aceastムtoamnムse dorește aprinderea spiritului Mariei Tăƒnase. Iar pentru a duce la bun sfârșit planul, pe scena Roots Revival, folclorul românesc devine unul universal, iar cântecul Mariei o limbムpe care o putem întelege cu toții.

Festivalul aduce împreună și improvizații de jazz, temele folclorice din tăƒrile de origine ale muzicienilor și compoziții originale. Este sigur, deci, că până și intrumentele vor aparține tradițiilor diverselor culturi, intrumente precum: ney, duduk, gadulka sau oud.

Creatorul proiectului muzical, artistul iranian Mehdi Aminian, afirmă:

„Sper ca românii saƒ poataƒ vedea prin ochii mei ce bogăƒtie au aici. Uneori, un străƒin poate aborda lucrurile mai proaspăƒt. Și poate câteodatăƒ, ai nevoie saƒ vezi cum altcineva apreciazムce ai, ca sムpoți vedea altfel lucrurile tale minunate.”

Concertul va avea loc in urmăƒtoarele locații din țară:

Craiova: 23 septembrie a€“ Teatrul Marin Sorescu
Timișoara: 25 septembrie a€“ Teatrul Național
Oradea: 26 septembrie a€“ Casa Sindicatelor
Cluj-Napoca: 28 septembrie a€“ Filarmonica Transilvania
Sibiu: 29 septembrie a€“ Casa Sindicatelor
Brașov: 01 octombrie a€“ Centrul Reduta
Iași: 03 octombrie a€“ Teatrul Luceafaƒrul
Galați: 04 octombrie a€“ Casa Studenților
Constanța: 06 octombrie a€“ Casa Sindicatelor
București: 11 și 12 octombrie a€“ Sala Radio

Pentru mai multe informați despre festival, vă invit să accesați pagina oficială: http://roots-revival.com/

După cum se observă mai sus, noi clujenii, avem mare noroc: turneul ajunge și la noi în oraș. Citind mai multe despre Roots Revival, parcă vreau și mai tare să ajung în 28 septembrie la Filarmonică, în pofida faptului că nu am mai fost acolo, sau la festivaluri de genul acesta. Nu cred că strică niciodată să încerci lucruri noi, pentru că nu ști dacă ceva îți place sau nu până experimentezi, de aceea vă invit pe voi, cititorii mei, să mergeți la spectacol. Cred că merită!

După cum știți anul acesta se împlinesc 101 ani de la nașterea Mariei Tănase și, la fel ca anul trecut, în Cluj-Napoca au loc evenimente pentru comemorarea sa. Nu vor fi la fel de numeroase ca anul trecut, dar contează că avem unde merge. Nu știu dacă voi știați sau nu, dar artista are un cântec intitulat „€œSi-ar fi bătut Dumnezeu” în care pomenește numele județului nostru iubit. Am să trec mai jos versurile în caz că nu le cunoșteați.

Maria Tănase – „€œSi-ar fi bătut Dumnezeu”

„Neica, și-ar fi bătut Dumnezeu, măi

Hei, hei, sfoara leagănului meu, măi

Cari m-o legănat pe mine, măi

Hai, hai, om fara€™ de noroc pe lume, măi.

Hai, și cine-o dat cu piciorul

Hai, că să miște trocusorul

Mai bine lovea pe mine, măi

Hai, hai, să nu fiu murit la trei zile.

Că lung îi drumul Clujului, măi

Dar mai lung al dorului,

Dar mai lung al dorului, măi.

C-al Clujului se mai găta

Al dorului niciodată

Al dorului niciodată, măi.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: