„Comunicarea duce la comunitate, şi anume la: înţelegere, intimitate şi valori comune.” de Rollo May

16 nov.

Omul a fost de la inceputurile sale pana in prezent o fire sociabila, un „zoon politikon” ca sa il citam pe Aristotel. El are nevoie sa fie inconjurat de alte persoane pentru a-si imbunatati traiul, calitatea vietii. Formand o comunitate el reuseste sa isi indeplineasca scopul sau predestinat si sa traiasca in conditii de siguranta. Normal ca nevoile sunt in continua dezvoltare, la fel si societatea, care este si functioneaza ca un organism viu.

Din pacate, in zilele noastre, tehnologia e in permanenta dezvoltare, trebuintele uriase, iar timpul pare comprimat. Deja ne e lene sa iesim in oras, la cafea, la un film sau la picnic si preferam conversatiile purtate in mediul online. Traim fiecare zi cu ideea ca „nu am timp”, insa, dupa cum afirma un profesor de romana al meu, „Timpul ti-l faci!”. Prin urmare, e datoria ficaruia dintre noi sa ne organizam eficient timpul care e scurt si sa il folosim in cel mai bun mod cu putinta.

Ideea este ca nu mai socializam face-to-face ci pe net, pe diferite platforme sau programe. Asa iau nastere comunitatile online. Ajungem la un punct in care ne saturam deja sa stim tot ce fac altii, la ce ora, cum se imbraca, ce gandesc etc. Lasam ca emotiile noastra sa fie ucise de un surplus bolnavicios de informatii care nu ne vizeaza neaparat pe noi, dar care patrund cu forta in viata noastra.

E intr-adevar mult mai facil sa comunici online decat in realitate, deoarece ai timp sa iti gandesti cuvintele pe care le vei scrie, sa te comporti ca un adevarat actor ce isi suprima putin personalitatea in timpul actului artistic sau sa porti tinute care mai de care mai in trend ca sa pari o mare fashion-ista. Insa oricum le-ai lua si le-ai intoarce, nu mai esti tu. Interiorul tau si mintea ti-e stricata. Vei realiza la momentul unei intalniri ca nu sti ce sa spui, sau cum sa iti controlezi limbajul corpului, pentru ca, fiind obisnuit sa ai timp de gandire e greu sa actionezi aici si acum.

Comunitatile online au puncte forte dar si puncte slabe, in opinia mea. Nu toate promoveaza lucruri si actiuni de calitate, care iti pot transforma viata in bine. Dar macar stii ca acolo, toti aveti ceva in comun, iar acel ceva va confera o mica legatura pe baza careia puteti lega prietenii.

Cele mai bune astfel de medii online mi se par cele care mereu au un eveniment pe lista lor de planuri, care vor sa schimbe ceva si mobilizeaza o groaza de persoane sa ia parte la actiunile lor si sa produca schimbarea. Ar fi mult mai greu sa coordonezi o astfel de miscare fara un grup deja creat, la care ai acces cu usurinta, pentru ca ai irosi minute, mesaje, combustibil si altele in incercarea de a gasi participanti si de a-i aduna la un loc. In schimb, pe retelele de socializare cu putine clik-uri si cateva randuri scrise ai un eveniment, iar cu o distribuire gasesti persoane care iti sprijina ideea si cred in ceea ce iti doresti tu.

Asadar, transformarea de la idee la practica e simpla si rapida, iar daca esti incris intr-o comuniate online sau un grup vei stii sigur ca cineva va fi acolo si te va sustine in ceea ce faci, pentru ca, pana la urma, aveti puncte in comun si mentalitati asemanatoare.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014!

2 răspunsuri to “„Comunicarea duce la comunitate, şi anume la: înţelegere, intimitate şi valori comune.” de Rollo May”

  1. Silvia Iordache 20 noiembrie 2014 la 11:37 #

    Cat de mare dreptate ai cu acesta fraza: „Lasam ca emotiile noastra sa fie ucise de un surplus bolnavicios de informatii care nu ne vizeaza neaparat pe noi, dar care patrund cu forta in viata noastra.” Asa este, suntem o generatie disperata sa afle totul, sa stie totul, chiar daca asta se transforma in superficialitate. Nu mai exista limite in conditiile in care timpul este limitat… iar noi nu mai stim sa punem filtrele corecte. Multumesc, un articol fain.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu